Infopunt‎ > ‎16-27 jaar‎ > ‎

Onderwijs financiering


Vanaf 18 jaar stopt de kinderbijslag voor ouders en is er een overstap naar financiering van de studie uitgevoerd door DUO. Het is afhankelijk van de opleiding van uw kind voor welk soort financiering hij/zij in aanmerking komt. Drie maanden voordat het kind 18 wordt kunt u de studiefinanciering en reisproduct aanvragen.

Scholier praktijkonderwijs, vmbo, havo of vwo


Mbo'er

OV reisproduct

Studenten jonger dan 18 jaar kunnen hier via DUO een reisproduct aanvragen. 


Studeren en een kind

Als uw kind een kind heeft en gaat studeren is er een mogelijkheid voor extra studiefinanciering. Dit wordt de 'eenoudertoeslag' genoemd. Voor de voorwaarden en aanvullende informatie kunt u hier verder lezen op de website van DUO.


Student Hbo of universiteit

OV reisproduct


Studeren en een kind

Als uw kind een kind heeft en gaat studeren is er een mogelijkheid voor extra studiefinanciering. Dit wordt de 'eenoudertoeslag' genoemd. Voor de voorwaarden en aanvullende informatie kunt u hier verder lezen op de website van DUO.

Tips

  • Drie maanden voordat uw kind 18 jaar wordt kan dit aangevraagd worden bij DUO.
  • Is het lastig voor uw kind om de administratie van DUO zelf bij te houden dan kunt u een machtiging regelen zodat u kunt meekijken of overnemen.
  • Let goed op het doorgeven van wijzigingen bij het stoppen van de studie want anders wordt het terugbetalen en voor het OV-reisproduct een schade per maand.

Handige links

Start studeren: een handig overzicht van websites en het laatste nieuws over bijvoorbeeld de veranderingen in de studiefinanciering en de toelatingseisen.


Individuele studietoeslag 

De individuele studietoeslag is voor studenten die niet in staat zijn om het minimumloon te verdienen en vormt een compensatie voor het feit dat zij minder of geen mogelijkheden hebben om hun studiefinanciering aan te vullen met inkomsten uit werk. De individuele studietoeslag is regeling vanuit de participatiewet. (art. 36b lid 1d)Voorzieningen voor onderwijs

Heeft u of uw kind hulp of hulpmiddelen nodig bij het volgen van onderwijs? Bijvoorbeeld hulp van een schrijf- en gebarentolk, orthopedische werkschoenen, vervoer of een aangepaste auto. Dan kunt u hiervoor bij het UWV een vergoeding aanvragen of gebruikmaken van een regeling van het UWV.
  • Schrijf en gebarentolk
  • Meeneembare hulpmiddelen
  • Vervoer