Infopunt‎ > ‎16-27 jaar‎ > ‎

Overgangen zorg

Van jeugdhulp naar?

A. Wet maatschappelijke ondersteuning
Voor begeleiding individueel, dagbesteding, begeleid wonen en beschermd wonen kun je een beroep doen op de wet maatschappelijke ondersteuning. Hiervoor kun je een aanvraag doen bij de woonplaats van de jongere (18+) Beschermd wonen verloopt via de centrum gemeente, dat is voor de regio Utrecht-west gemeente Utrecht.

B. Zorgverzekering
Geestelijke gezondheidszorg valt vanaf 18 jaar onder de zorgverzekering. Het is belangrijk om op tijd te kijken of dit bij dezelfde instelling kan of dat er overgestapt moet worden naar een andere instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Dit is ook afhankelijk van welke zorg de zorgverzekering heeft ingekocht.

C. Verlengde jeugdhulp
Komen jongeren van 18 jaar en ouder in aanmerking voor verlengde jeugdhulp op basis van de jeugdwet? Bekijk het filmpje waarin dit wordt uitgelegd.


Handige links

I'm Ready!
In Nederland wonen ongeveer 40.000 kinderen in een pleeggezin of een jeugdinstelling. Deze jongeren dreigen in een gat te vallen als zij 18 jaar worden en dan hun jeugdhulp verliezen. Ineens staan zij er alleen voor. Wij willen dat jongeren in de toekomst op hun 18de verjaardag kunnen zeggen: I’m Ready!