Infopunt‎ > ‎16-27 jaar‎ > ‎

Werk en inkomen

Participatiewet

Vanaf 1 januari 2015 geldt de Participatiewet. Het kabinet wil 1 regeling voor alle mensen die kunnen werken, maar daarbij ondersteuning nodig hebben. In de Participatiewet zijn de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en een deel van de Wajong samengevoegd. De verantwoordelijkheid voor beleid en uitvoering van de participatiewet ligt bij de gemeente. Heeft uw kind een ziekte of handicap en kan daardoor alleen met hulp of begeleiding werken? Of kan uw kind helemaal niet werken? Dan kunt u misschien ondersteuning krijgen. 

Stap 1: Beoordeling arbeidsvermogen door het UWV

Afhankelijk van de situatie zijn er 3 soorten ondersteuning:
 • Indicatie banenafspraak: Kunt u door uw ziekte of handicap niet het minimumloon verdienen? Dan kunt u misschien een indicatie banenafspraak krijgen. Daarmee komt u in aanmerking voor een baan uit de banenafspraak.
 • Advies indicatie beschut werk: Kunt u alleen met begeleiding en aanpassingen op een werkplek werken? En kan een gewone werkgever deze niet bieden? Ook niet met hulp van de gemeente of UWV? Dan kunt u misschien een Advies indicatie beschut werk krijgen.
 • Wajong: Heeft uw kind op jonge leeftijd een ziekte of handicap gekregen en het is nu en in de toekomst niet meer mogelijk om te werken? Dan kunt u bij het UWV een Wajong-uitkering aanvragen als aan de voorwaarden voldaan wordt.
Naar de website van het UWV...

Stap 2: Uitvoering door de gemeente

Vervolg indicatiebanenafspraak

Staat in de brief met de beslissing dat uw kind nu of in de toekomst arbeidsvermogen heeft? En kunt door uw ziekte of handicap niet het minimumloon verdienen? Dan behoort uw kind tot de doelgroep van de banenafspraak en krijgt dan een Indicatie banenafspraak. Het UWV neemt uw zoon of dochter op in het doelgroepregister.  Als er een Indicatie banenafspraak is, dan kunt uw kind van de gemeente hulp krijgen bij het vinden van werk. Ga met de Indicatie banenafspraak naar uw gemeente om uw mogelijkheden te bespreken.

Vervolg indicatie beschut werk

Staat in de brief dat UWV een positief Advies indicatie beschut werk geeft? Dan adviseert UWV dat uw kind alleen in een beschutte werkomgeving kan werken. Dit is een omgeving waar mensen met een ziekte of handicap meer begeleiding en aanpassingen op de werkplek krijgen, dan een gewone werkgever kan bieden. Het Advies indicatie beschut werk is een advies van UWV. U kunt met dit advies naar uw gemeente gaan. De gemeente beslist vervolgens of uw kind ook echt een Indicatie beschut werk krijgt. 

Contactgegevens gemeenten:

Gemeenten

Ferm Werk is voor de gemeenten Woerden, Oudewater en Montfoort
Gemeente De Ronde Venen (route onbekend)
Voor overige gemeenten kunt u navraag doen bij uw eigen gemeente.

Overige contactgegevens

Onbeperkt aan de slag, Utrecht Midden: virtuele omgeving waar werkzoekenden met een arbeidsbeperking en werkgevers elkaar vinden.

Handige links

Brochure "Autisme werkt wél: laat je talenten voor je werken!"

Samen voor de klant: website van de programmaraad, een samenwerking van Divosa, VNG, UWV en Cedris.


Voorzieningen voor werk

Via het UWV kunnen verschillende soorten hulp, hulpmiddelen en regelingen aangevraagd worden om te ondersteunen bij het werk.
 • Jobcoach
 • Dienstverlening voor doven, blinden of motorische gehandicapten
 • Meeneembare hulpmiddelen
 • Vervoer
 • Scholingsvoucher voor werkzoekende vanuit de langdurige zorg
 • Voordelen en regelingen voor werkgevers
 • Aanvulling op inkomen
Meer informatie en voorwaarden kunt u vinden op de website van het UWV.
Let op dat u nog niets aanschaft want dan is er vaak geen vergoeding meer mogelijk.


Verdieping participatiewet...

 • Studietoeslag In de participatiewet is er een mogelijkheid opgenomen voor een individuele studietoeslag. Voor jongeren met een arbeidsbeperking is het vaak moeilijk om studie te combineren met een bijbaantje. De studie ...
  Geplaatst 4 mei 2017 03:55 door Webmaster UW Ouderplatform
Berichten 1 - 1 van 1 worden weergegeven. Meer bekijken »