Infopunt‎ > ‎16-27 jaar‎ > ‎

Wonen

Het is prettig als de (volwassen) kinderen op een gegeven moment op eigen benen gaan staan. Op kamers wonen tijdens een studie, een eigen huisje als ze aan het werk zijn maar het kan ook een beschermde woonplek zijn of speciale woonvorm. In dit deel verzamelen we handige tips, informatie over beschermd wonen en andere woonvormen. Vergeet vooral niet om vroeg te starten met inschrijving voor woonruimte of woonvorm want de wachttijden zijn lang.

Inschrijven voor woonruimte

Ziet het er naar uit dat zelfstandig wonen mogelijk is, dan is het goed om in te schrijven voor een woonruimte. Vaak zijn er wachtlijsten voor een sociale huurwoning. Vooral in de grote steden kan het soms jaren duren voor er een woning beschikbaar is. Een sociale huurwoning is bijna altijd goedkoper dan een koopwoning of een huurwoning in de vrije sector. Voor een sociale huurwoning is er de mogelijkheid voor huurtoeslag. De minimumleeftijd voor inschrijving is meestal 18 soms 16 jaar.


Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. Woont u in een huurhuis? Dan krijgt u misschien huurtoeslag. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van de huurprijs, uw inkomen, uw leeftijd en hoe u woont. Is uw vermogen te hoog? Dan krijgt u geen huurtoeslag. Huurtoeslag vraagt u aan bij de Belastingdienst en daarvoor is een DigiD nodig.

Handige links

Nibud op jezelf wonen: website met een overzicht van alle uitgaven.