Infopunt‎ > ‎Onderwijs‎ > ‎

HBO en WO

HBO studie in deeltijd

Niet voor alle studenten is het mogelijk om een voltijdse opleiding te volgen. Soms is een combinatie met werken meer passend of door een beperking de belastbaarheid niet haalbaar. Deze studenten kunnen kijken naar de mogelijkheid om een deeltijdstudie te volgen. In de link een handig overzicht van verschillende hoge scholen en de studies die in deeltijd gevolgd kunnen worden. Voor een deeltijd opleiding wordt geen studiefinanciering gegeven en dat maakt deze keuze wel lastig als er geen andere vorm van financiering mogelijk is.


Duaal studeren in het HBO

Bij een duale opleiding wordt studeren en werken gecombineerd. De verdeling tussen werken en leren verschilt per opleiding, maar samen vormen ze een studiebelasting die overeenkomt met een "gewone" voltijdopleiding. De student zit slechts een deel van de tijd op school, maar leert 100% van de tijd. Duale opleidingen zijn volwaardige hbo-opleidingen, met hetzelfde inhoudelijke studieprogramma als de voltijdvariant. Op dit moment worden in Nederland al zo'n 550 opleidingen duaal aangeboden. Bij een duale studie zijn er wel mogelijkheden voor een studiefinanciering en kan de student ook inkomen ontvangen voor het werk.Studeren met een beperking aan de Universiteit Utrecht
Als je een handicap of chronische ziekte hebt, ondersteunt de Universiteit Utrecht je zo veel als mogelijk om je opleiding met succes te kunnen volgen. Onder een handicap vallen:
  • visuele, auditieve en motorische beperkingen;
  • dyslexie;
  • chronische en psychische ziektes (o.a. depressiviteit, een stoornis in het autistische spectrum, AD(H)D, etc.) 
lees verder...

Handige links

Factsheet: financieel slim studeren met een beperkingHandicap + studie  

Handicap + studie, expertisecentrum voor onderwijs en handicap, stimuleert dat jongeren met een functiebeperking succesvol kunnen studeren in een opleiding van hun keuze in het hoger onderwijs. Op deze website staan tips en informatie over wetgeving, studieaanpassingen, stage, studeren in het buitenland en onderwijsinstellingen (aanstaande) studenten én onderwijsprofessionals.

Lees verder...