Over ons‎ > ‎Projecten‎ > ‎Projecten‎ > ‎

Project: Regie in de regio Utrecht-West (2017)

Geplaatst 1 jun. 2017 00:19 door Webmaster UW Ouderplatform   [ 22 dec. 2017 06:50 bijgewerkt door Nely Sieffers ]
UW Ouderplatform heeft in 2017 een project uitgewerkt voor het programma regie in de regio van Landelijk platform Psychische gezondheid.
Vanuit dit project werden vijf bijeenkomsten georganiseerd voor ouders van kinderen met allerlei zorgvragen in de regio Utrecht-West. Hierdoor hebben we ouders versterkt met kennis en informatie om de eigen regie goed vorm te geven. Naast het delen van kennis hebben we ervaringen opgehaald en aandachtspunten geformuleerd. Deze punten zijn besproken met de gemeenten. Verder waren er vanuit dit project financiën voor nieuwe flyers en promotiematerialen. 

Eigen regie, wat is daar voor nodig?

Voor een goede invulling van eigen regie is het belangrijk dat ouders een goed inzicht hebben in wat verschillende partijen doen, welke verantwoordelijkheden ze hebben en hoe verschillende procedures in elkaar zitten. Hiervoor is onder andere goede informatie nodig over wet- en regelgeving en het lokale beleid. Dit zorgt ervoor dat ouders efficiënt hun zorg kunnen organiseren maar ook knelpunten kunnen signaleren.

Voor elk gezin is het een aparte puzzel in wat er echt nodig is en wat aansluit bij de hulpvraag. Door gesprekken en uitwisselen van ervaring met andere ouders worden inzichten in de mogelijkheden vergroot.

Voor UW Ouderplatform zijn dit belangrijke elementen die centraal staan in bijeenkomsten. Uit ervaring weten we dat ouders over het algemeen positief zijn over onze bijeenkomsten omdat het hun veel nieuwe inzichten oplevert waardoor ze kunnen groeien in het vorm geven van de eigen regie.


Eerste regionale bijeenkomst: toegang tot zorg en ondersteuning

Op 31 mei was de eerste bijeenkomst in gemeente De Ronde Venen. In de presentaties is ingegaan op het zorglandschap van het gezin en de toegang jeugdhulp. Ouders hebben hierdoor meer inzicht gekregen in de processen van een goede aanvraag voor hulp en allerlei partijen die een stukje hulp kunnen bieden. 
In het tweede deel van de avond hebben ouders aan thematafels verder gesproken over een onderwerp naar keuze.

Klik hier voor de presentaties van deze bijeenkomst

Notitie over de bijeenkomst in Mijdrecht, klik hier.


Tweede regionale bijeenkomst: volwassen en wat dan?

Op maandagavond 9 oktober waren ouders, professionals en andere belangstellende aanwezig bij de regionale themabijeenkomst in Woerden. Het thema van deze avond was: volwassen en wat dan? Er verandert veel als jongeren 18 worden. Voor jongeren met een ondersteuningsvraag kunnen deze thema’s extra ingewikkeld zijn. 

Klik hier voor de presentatie van deze bijeenkomst

Derde regionale bijeenkomst: Integrale hulp, hoe ziet dat eruit?

Op woensdagavond 25 oktober gingen ouders met elkaar in gesprek bij onze regionale themabijeenkomst in Montfoort. Het thema van deze avond was: integrale hulp, hoe ziet dat eruit? In een ronde tafel gesprek hebben we met elkaar gesproken over de zorgvraag, wat gaat goed en wat kan beter. Ouders hebben met elkaar veel ervaringen uitgewisseld. De bijeenkomst is afgesloten met een aantal belangrijke aanbevelingen voor de gemeente en het jeugdteam.

Klik hier voor de presentatie van deze bijeenkomst

Vierde regionale bijeenkomst: Een bewuste keuze PGB of ZIN

Ouders en andere belangstellenden waren donderdagavond 2 november van harte welkom bij onze regionale bijeenkomst in Maarssenbroek. Jacqueline Gomes, bestuurslid van UW Ouderplatform heeft deze avond belangrijke informatie gedeeld om een goede keuze voor een PGB of zorg in natura (=ZIN) te maken. Verder was er veel ruimte voor vragen.

Klik hier voor de presentatie van deze bijeenkomst

Vijfde regionale bijeenkomst: Ondersteuning voor het kind vanuit onderwijs en jeugdhulp

Op 29 november was onze bijeenkomst voor ouders in de regio Oudewater. Het thema van deze avond was: Ondersteuning voor het kind vanuit onderwijs en jeugdhulp. Het is belangrijk dat je als ouder van een zorgkind inzicht hebt in het zorglandschap om de juiste hulp voor je kind te vinden. 

Klik hier voor de presentatie van deze bijeenkomst
Ċ
Nely Sieffers,
22 dec. 2017 06:31
Ċ
Nely Sieffers,
22 dec. 2017 06:32
Ċ
Nely Sieffers,
22 dec. 2017 06:32
Ċ
Nely Sieffers,
22 dec. 2017 06:32
Ċ
Nely Sieffers,
12 sep. 2017 12:22
Ċ
Nely Sieffers,
22 dec. 2017 06:32