Programma 2018/2019

Nieuwe training voor ouders: Aan de slag met het familiegroepsplan

Geplaatst 7 okt. 2018 12:43 door Webmaster UW Ouderplatform   [ 8 okt. 2018 12:36 bijgewerkt door Nely Sieffers ]

In november start deze training in Woerden en Stichtse Vecht! 
Het familiegroepsplan is voor ouders een belangrijk middel om regie te houden op de ondersteuning voor kind of gezin. Omdat veel ouders onbekend zijn met het familiegroepsplan hebben we een korte training van twee avonden ontwikkeld. De training helpt ouders het familiegroepsplan te gebruiken om de juiste vragen te stellen en daarmee een goede basis te hebben voor de inzet van (jeugd)hulp.

De training is voor ouders die onbekend zijn met het familiegroepsplan of niet weten hoe het ingezet kan worden. Of ouders die de eigen regie- rol beter willen invullen. Er is een training voor ouders uit Stichtse Vecht en een training voor ouders uit Woerden zodat we goed kunnen aansluiten op de lokale situatie.De training is gratis. Meer weten of aanmelden? Zie hieronder voor de data in uw gemeente.


Wat is een Familiegroepsplan?

Het familiegroepsplan is een hulpverleningsplan of plan van aanpak dat opgesteld wordt door de ouder(s) zelf of met het eigen netwerk. Het familiegroepsplan is niet hetzelfde als 1 gezin 1 plan. Voordelen van een familiegroepsplan zijn:
  • De gemeente moet de jeugdhulp mede vorm geven op basis van het familiegroepsplan 
  • De zorg- en behandelplannen van hulpverleners sluiten aan op het familiegroepsplan

Inhoud van de training

In twee avonden werken we met elkaar aan een stappenplan om een eigen familiegroepsplan te maken. Verder krijgen ouders informatie over:
De mogelijkheden en het wettelijk recht op een familiegroepsplan.
Het zorgaanbod binnen de jeugdhulp en wet maatschappelijke ondersteuning maar ook de mogelijkheden vanuit het netwerk, vrijwilligershulp.
Praktische tips hoe je regie op de uitvoering van het familiegroepsplan kunt houden.
Mogelijkheden voor hulp bij het maken van een familiegroepsplan.

Stappenplan

Stap 1: Wat is een familiegroepsplan of persoonlijk plan?
Stap 2: De gezinssituatie in kaart
Stap 3: Doelen bepalen hoe doe je dat?
Stap 4: De taakverdeling, mogelijkheden en grenzen
Stap 5: Van familiegroepsplan naar de inzet van hulp

Het programma is afwisselend met presentaties, opdrachten, praktijkervaringen, ruimte voor vragen en een huiswerkopdracht. We hebben ook aandacht voor je privacy en dat betekent dat je niet je hele verhaal hoeft te delen met de groep.


Voor wie?

Deze training is speciaal voor ouders van kinderen tussen 0 en 27 jaar met een zorgvraag waarbij je onder andere kunt denken aan:
  • Psychische klachten en/of moeilijk gedrag 
  • Gezinnen waar al allerlei hulp is vanuit de gemeente en/of psychiatrie maar het loopt niet lekker, 
  • Het onderwijs wil dat er extra zorg komt omdat het niet goed gaat met je kind op school, 
  • Meldingen bij veilig thuis of inzet van het save team en waarbij je zelf wilt meedenken over een oplossing, 
  • Je kind krijgt psychische hulp maar er is meer nodig en je moet zorg aanvragen bij Woerdenwijzer (Woerden) of Buurtzorg Jong (Stichtse Vecht) 
Twijfel je of deze training ook voor jou is neem dan gerust even contact op om dit te bespreken.
Vind je het lastig om alleen te komen dan kun je iemand meenemen vanuit je netwerk of een betrokken vrijwilliger of hulpverlener (wel even vermelden bij de aanmelding!)

Informatie en aanmelden training Stichtse Vecht

Deze training is speciaal voor ouders uit gemeente Stichtse Vecht. De groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers. Jacqueline Gomes zal samen met Afke Jong en Jacqueline Nebbeling deze avonden begeleiden.


Wanneer: Maandag 12 en donderdag 29 november 2018 van 19.30 - 22.00 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
Waar: Zalencentrum van De Ark, Duivenkamp 844, Maarssenbroek
Kosten: de training is gratis.

Heb je vragen dan kun je contact opnemen met Afke Jong via afke@uwouderplatform.nl 

Je kunt hier aanmelden voor Stichtse Vecht


Informatie en aanmelden training Woerden

Deze training is speciaal voor ouders uit gemeente Woerden en geeft ook een goede basis voor het opstellen van een ondersteuningsplan van Woerdenwijzer. De groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers. Nely Sieffers zal samen met Debby Wolswijk en Angela Broekhuizen deze avonden begeleiden. 

Wanneer: Donderdag 15 en 29 november 2018 van 19.30 - 22.00 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
Waar: De Plint, aan de Jozef Israëlslaan 20A in Woerden. Vlak bij winkelcentrum Tournoysveld.
Kosten: de training is gratis.

Heb je vragen dan kun je contact opnemen met Nely Sieffers via nely@uwouderplatform.nl 

Je kunt hier aanmelden voor WoerdenDeze bijeenkomsten worden mede mogelijk gemaakt door:

  
    


Project eigen regie

Stichting UW Ouderplatform vindt het belangrijk dat ouders goede informatie hebben om gelijkwaardig partnerschap t.o.v. hulpverleners en school vorm te geven. Het is soms best ingewikkeld om de touwtjes goed in eigen handen te houden en dat noemen we ook wel eigen regie. Daarom zijn we dit project gestart met drie cursussen en twee themabijeenkomsten.
Deze trainingen worden mogelijk gemaakt door gemeente Woerden, gemeente Stichtse vecht en Stichting Voorzorg Utrecht. De Stichting Voorzorg Utrecht is een uit 1938 stammend fonds, dat zich richtte op het verschaffen van genees- en/of heelkundige behandeling en verpleging in ziekenhuizen. Sinds 1994 heeft de stichting tot doel het bevorderen van de gezondheidszorg door het verlenen van subsidies aan (innovatieve) projecten. Informatie over de aanvraagprocedure en gesteunde initiatieven zijn te vinden op de website: www.voorzorg-utrecht.nl.

Bijeenkomst in Stichtse Vecht: mijn kind is (bijna)volwassen en wat dan?

Geplaatst 29 sep. 2018 11:22 door Nely Sieffers   [ 8 okt. 2018 12:40 bijgewerkt ]

Op maandag 29 oktober zijn ouders van (bijna) jongvolwassen kinderen welkom bij onze thema-bijeenkomst in gemeente Stichtse Vecht. Het thema van deze avond is: mijn kind is (bijna) volwassen en wat dan? Een ervaringsdeskundige ouder geeft deze avond een presentatie en maakt u wegwijs in de verschillende mogelijkheden op het gebied van onderwijs, zorg, inkomen en wonen. Het tweede deel van de avond is er een interactief programma met ruimte voor ervaringen, knelpunten en oplossingen. Natuurlijk is er ook veel ruimte voor vragen want er is ruimte voor maximaal 20 deelnemers.

Mijn kind is (bijna) volwassen en wat dan?

Wordt een kind 18 jaar en volwassen dan zijn er heel wat zaken die geregeld moeten worden en dat is zeker bij kinderen die extra zorg of ondersteuning krijgen extra ingewikkeld. Zo moet er een zorgverzekering afgesloten worden, vanaf 18 jaar start de studiefinanciering, houdt jeugdhulp vaak op en moet er ook nagedacht worden over de toekomst. Is het mogelijk dan je kind zelfstandig gaat wonen? Is er psychische hulp nodig vanuit de (jong)volwassen hulp? Wat is er mogelijk voor jongvolwassenen die geen (bij)baantje hebben door een arbeidsbeperking? En de grote vraag van ouders is ook vaak: hoe gaat mijn kind dit allemaal zelf regelen, welke rol kan en mag ik nog spelen en wat is er mogelijk als mijn kind dit allemaal niet zelf kan regelen?
Er zijn heel wat regelingen en mogelijkheden maar ouders worden vaak onvoldoende geïnformeerd waardoor ze niet voor de beste opties kunnen kiezen en/of hun kind daarin kunnen helpen. Deze avond is daarom een mooie mogelijkheid om informatie op te halen en ervaringen met andere ouders uit te wisselen. Zijn er gezamenlijke knelpunten waar we tegenaan lopen dan bespreken we dat ook met o.a. de gemeente Woerden zodat er oplossingen kunnen komen. 


Programma

19.30 uur Welkom en korte kennismaking
19.40 uur Presentatie: wegwijs in het landschap van zorg en regelingen voor jongvolwassenen
20.10 uur Ruimte voor vragen
20.20 uur Korte pauze
20.30 uur Interactief programma om ervaringen uit te wisselen en knelpunten en oplossingen in kaart te brengen
21.20 uur Afsluiting
21.30 uur Naar huis

Algemene informatie

Wanneer: Maandag 29 oktober van 19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
Waar: Zalencentrum van De Ark, Duivenkamp 844, Maarssenbroek
Kosten: de bijeenkomst is gratis
Wie: deze bijeenkomst is speciaal voor ouders uit gemeente Stichtse Vecht en eventueel betrokken hulpverleners en/of cliëntondersteuners.
Deze bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Stichtse Vecht.

Bent u op 29 oktober verhinderd dan kunt u een vergelijkbare bijeenkomst bezoeken op 1 november in Woerden.

Aanmelden 

Wij zien graag uw aanmelding tegemoet zodat wij rekening kunnen houden met uw komst. Er is ruimte voor maximaal 20 deelnemers. U kunt elk moment ook weer afmelden mocht u toch verhinderd zijn. Heeft u nog vragen dan kunt u mailen naar Afke Jong via afke@uwouderplatform.nl Bijeenkomst in Woerden: mijn kind is (bijna)volwassen en wat dan?

Geplaatst 29 sep. 2018 08:10 door Nely Sieffers   [ 8 okt. 2018 12:41 bijgewerkt ]


Onderwerpen jongvolwassenen: zorg, onderwijs, geld, werk, wonen en zeggenschap
Op donderdag 1 november zijn ouders van (bijna) jongvolwassen kinderen welkom bij onze thema-bijeenkomst in Woerden. Het thema van deze avond is: mijn kind is (bijna) volwassen en wat dan? Nely Sieffers, ouder van twee jongvolwassen kinderen met autisme geeft deze avond een presentatie en maakt u wegwijs in de verschillende mogelijkheden op het gebied van onderwijs, zorg, inkomen en wonen. Het tweede deel van de avond is er een interactief programma met ruimte voor ervaringen, knelpunten en oplossingen. Natuurlijk is er ook veel ruimte voor vragen want er is ruimte voor maximaal 20 deelnemers.

Mijn kind is (bijna) volwassen en wat dan?

Wordt een kind 18 jaar en volwassen dan zijn er heel wat zaken die geregeld moeten worden en dat is zeker bij kinderen die extra zorg of ondersteuning krijgen extra ingewikkeld. Zo moet er een zorgverzekering afgesloten worden, vanaf 18 jaar start de studiefinanciering, houdt jeugdhulp vaak op en moet er ook nagedacht worden over de toekomst. Is het mogelijk dan je kind zelfstandig gaat wonen? Is er psychische hulp nodig vanuit de (jong)volwassen hulp? Wat is er mogelijk voor jongvolwassenen die geen (bij)baantje hebben door een arbeidsbeperking? En de grote vraag van ouders is ook vaak: hoe gaat mijn kind dit allemaal zelf regelen, welke rol kan en mag ik nog spelen en wat is er mogelijk als mijn kind dit allemaal niet zelf kan regelen?
Er zijn heel wat regelingen en mogelijkheden maar ouders worden vaak onvoldoende geïnformeerd waardoor ze niet voor de beste opties kunnen kiezen en/of hun kind daarin kunnen helpen. Deze avond is daarom een mooie mogelijkheid om informatie op te halen en ervaringen met andere ouders uit te wisselen. Zijn er gezamenlijke knelpunten waar we tegenaan lopen dan bespreken we dat ook met o.a. de gemeente Woerden zodat er oplossingen kunnen komen. 

Programma

19.30 uur Welkom en korte kennismaking
19.40 uur Presentatie: wegwijs in het landschap van zorg en regelingen voor jongvolwassenen
20.10 uur Ruimte voor vragen
20.20 uur Korte pauze
20.30 uur Interactief programma om ervaringen uit te wisselen en knelpunten en oplossingen in kaart te brengen
21.20 uur Afsluiting
21.30 uur Naar huis

Algemene informatie

Wanneer: Donderdag 1 november 2018 van 19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
Waar: De Plint, aan de Jozef Israëlslaan 20A in Woerden. De Plint ligt aan de rotonde bij winkelcentrum Tournoysveld waar de Jozef Israelslaan en de Rembrandtlaan op uit komen.
Kosten: de bijeenkomst is gratis
Wie: deze bijeenkomst is speciaal voor ouders uit gemeente Woerden en eventueel betrokken hulpverleners en/of cliëntondersteuners.
Deze bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Woerden.

Bent u op 1 november verhinderd dan kunt u een vergelijkbare bijeenkomst bezoeken op 29 oktober in Maarssen

Aanmelden 

Wij zien graag uw aanmelding tegemoet zodat wij rekening kunnen houden met uw komst. Er is ruimte voor maximaal 20 deelnemers. U kunt elk moment ook weer afmelden mocht u toch verhinderd zijn. Heeft u nog vragen dan kunt u mailen naar nely@uwouderplatform.nl 
1-3 of 3