Nieuwe training voor ouders: Aan de slag met het familiegroepsplan

Geplaatst 7 okt. 2018 12:43 door Webmaster UW Ouderplatform   [ 2 nov. 2018 16:05 bijgewerkt door Nely Sieffers ]
In november start deze training voor ouders uit gemeente Woerden en Stichtse Vecht! 
Het familiegroepsplan is voor ouders een belangrijk middel om regie te houden op de ondersteuning voor kind of gezin. Omdat veel ouders onbekend zijn met het familiegroepsplan hebben we een korte training van twee avonden ontwikkeld. De training helpt ouders het familiegroepsplan te gebruiken om de juiste vragen te stellen en daarmee een goede basis te hebben voor de inzet van (jeugd)hulp.

De training is voor ouders die onbekend zijn met het familiegroepsplan of niet weten hoe het ingezet kan worden. Of ouders die de eigen regie- rol beter willen invullen. Tijdens de training wordt ook de lokale situatie uitgelegd zodat ouders goede keuzes kunnen maken. De training is gratis. Meer weten of aanmelden? Zie hieronder voor de data.


Wat is een Familiegroepsplan?

Het familiegroepsplan is een hulpverleningsplan of plan van aanpak dat opgesteld wordt door de ouder(s) zelf of met het eigen netwerk. Het familiegroepsplan is niet hetzelfde als 1 gezin 1 plan. Voordelen van een familiegroepsplan zijn:
 • De gemeente moet de jeugdhulp mede vorm geven op basis van het familiegroepsplan 
 • De zorg- en behandelplannen van hulpverleners sluiten aan op het familiegroepsplan

Inhoud van de training

In twee avonden werken we met elkaar aan een stappenplan om een eigen familiegroepsplan te maken. Verder krijgen ouders informatie over:
 • De mogelijkheden en het wettelijk recht op een familiegroepsplan. 
 • Het zorgaanbod binnen de jeugdhulp en wet maatschappelijke ondersteuning maar ook de mogelijkheden vanuit het netwerk, vrijwilligershulp. 
 • Praktische tips hoe je regie op de uitvoering van het familiegroepsplan kunt houden. 
 • Mogelijkheden voor hulp bij het maken van een familiegroepsplan. 

Stappenplan

Stap 1: Wat is een familiegroepsplan of persoonlijk plan?
Stap 2: De gezinssituatie in kaart
Stap 3: Doelen bepalen hoe doe je dat?
Stap 4: De taakverdeling, mogelijkheden en grenzen
Stap 5: Van familiegroepsplan naar de inzet van hulp

Het programma is afwisselend met presentaties, opdrachten, praktijkervaringen, ruimte voor vragen en een huiswerkopdracht. We hebben ook aandacht voor je privacy en dat betekent dat je niet je hele verhaal hoeft te delen met de groep.


Voor wie?

Deze training is speciaal voor ouders van kinderen tussen 0 en 27 jaar met een zorgvraag waarbij je onder andere kunt denken aan:
 • Psychische klachten en/of moeilijk gedrag 
 • Gezinnen waar al allerlei hulp is vanuit de gemeente en/of psychiatrie maar het loopt niet lekker, 
 • Het onderwijs wil dat er extra zorg komt omdat het niet goed gaat met je kind op school, 
 • Meldingen bij veilig thuis of inzet van het save team en waarbij je zelf wilt meedenken over een oplossing, 
 • Je kind krijgt psychische hulp maar er is meer nodig en je moet zorg aanvragen bij Woerdenwijzer (Woerden) of Buurtzorg Jong (Stichtse Vecht) 
 • Je kind is (bijna) jongvolwassen en er moet van alles geregeld worden op het gebied van zorg. 
Twijfel je of deze training ook voor jou is neem dan gerust even contact op om dit te bespreken.
Vind je het lastig om alleen te komen dan kun je iemand meenemen vanuit je netwerk of een betrokken vrijwilliger of hulpverlener (wel even vermelden bij de aanmelding!)

Informatie en aanmelden

Deze training is speciaal voor ouders uit gemeente Woerden en Stichtse Vecht. De training geeft ook een goede basis voor het opstellen van een ondersteuningsplan van Woerdenwijzer. De groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers. Nely Sieffers zal samen met Debby Wolswijk, Afke Jong en Angela Broekhuizen deze avonden begeleiden. 

Wanneer: Donderdag 15 en 29 november 2018 van 19.30 - 22.00 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
Waar: De Plint, aan de Jozef Israëlslaan 20A in Woerden. Vlak bij winkelcentrum Tournoysveld.
Kosten: de training is gratis.

Heb je vragen dan kun je contact opnemen met Nely Sieffers via nely@uwouderplatform.nl 

Je kunt hier aanmelden 
Deze bijeenkomsten worden mede mogelijk gemaakt door:

  
    


Project eigen regie

Stichting UW Ouderplatform vindt het belangrijk dat ouders goede informatie hebben om gelijkwaardig partnerschap t.o.v. hulpverleners en school vorm te geven. Het is soms best ingewikkeld om de touwtjes goed in eigen handen te houden en dat noemen we ook wel eigen regie. Daarom zijn we dit project gestart met drie cursussen en twee themabijeenkomsten.
Deze trainingen worden mogelijk gemaakt door gemeente Woerden, gemeente Stichtse vecht en Stichting Voorzorg Utrecht. De Stichting Voorzorg Utrecht is een uit 1938 stammend fonds, dat zich richtte op het verschaffen van genees- en/of heelkundige behandeling en verpleging in ziekenhuizen. Sinds 1994 heeft de stichting tot doel het bevorderen van de gezondheidszorg door het verlenen van subsidies aan (innovatieve) projecten. Informatie over de aanvraagprocedure en gesteunde initiatieven zijn te vinden op de website: www.voorzorg-utrecht.nl.