Actueel‎ > ‎Nieuws‎ > ‎

Nieuws 2018

Na ruim vijf jaar nemen we afscheid van Jacqueline Gomes

Geplaatst 5 dec. 2018 04:07 door Nely Sieffers   [ 5 dec. 2018 04:09 bijgewerkt ]

Jacqueline Gomes heeft na ruim vijf jaar trouwe inzet per 1 december 2018 afscheid genomen van stichting UW Ouderplatform. De inzet voor UW Ouderplatform is niet langer te combineren met haar fulltime baan bij Per Saldo waardoor ze dit besluit genomen heeft. Het vertrek vinden we erg jammer want Jacqueline was voor ons een zeer deskundige collega en heeft heel wat werk verzet in de afgelopen jaren. 

Jacqueline is ruim vijf jaar geleden begonnen als vrijwilligster en heeft vol passie en overtuiging het belang van ouders en kinderen behartigt. Dit was niet alleen lokaal in Stichtse Vecht maar ook in de regio en landelijk. Door haar inzet is o.a. de ouderbijdrage voor jeugdhulp afgeschaft, hebben ouders een sterkere positie gekregen bij beleid en zijn heel wat contacten opgebouwd en onderhouden.

Ouders konden altijd bij haar aankloppen voor advies en als het niet zo ging als het moest dan gebruikte ze de korte lijnen met gemeente en onderwijs om zaken echt op te lossen. Jacqueline heeft ook veel kennis gedeeld tijdens onze bijeenkomsten zodat ouders versterkt werden in hun positie.

Vanaf juni 2017 was Jacqueline de secretaris van onze stichting. In die periode heeft ze ook een mooie stap gemaakt om haar kennis in te zetten als beleidsadviseur bij Per Saldo. Per Saldo is een landelijke organisatie voor PGB budgethouders. Deze baan vraagt veel en vooral ook flexibiliteit in inzetbaarheid. Deze baan is niet langer te combineren met het werk voor onze stichting en Jacqueline heeft het besluit genomen om per 1 december te stoppen.

Dit vinden wij als bestuur erg jammer maar ook begrijpelijk dat dit niet langer gecombineerd meer mogelijk was. Gelukkig kan Jacqueline op andere plaatsen ook haar kennis inzetten, het gaat dus niet verloren en het PGB met de budgethouders heeft dat zeker nodig. We beseffen dat hiermee een zeer deskundige en passievolle collega vertrekt. We bedanken Jacqueline voor haar inzet afgelopen jaren en wensen haar veel succes met het werk bij Per Saldo.    Eerste Kamer (2014)
Ondertekening akte stichting UW Ouderplatform. (juni 2017)
 
  https://sites.google.com/a/uwouderplatform.nl/ouderplatform/actueel/nieuws-1/nieuws-2018/_draft_post/IMG_2093.JPG
  

Feestelijke aftrap 'Iedereen doet mee in Woerden'

Geplaatst 8 nov. 2018 04:34 door Nely Sieffers   [ 5 dec. 2018 01:31 bijgewerkt ]

Woensdag 7 november waren we aanwezig bij de feestelijke aftrap van 'Iedereen doet mee' op het kasteel in Woerden.  Wethouders, organisaties, inwoners en initiatieven gingen aan de slag met de verschillende thema's. Minister Hugo de Jonge was ook aanwezig bij deze feestelijke aftrap en ging in gesprek bij de verschillende ronde tafels. Er zijn mooie initiatieven zoals de sleutelclub in Kamerik maar ook weer nieuwe initiatieven bedacht en op de kaart gezet.

Inclusie in het onderwijs 

Voor UW Ouderplatform is inclusie in het onderwijs een belangrijk thema waarin we de komende tijd investeren. Volgens de officiële cijfers en onderwijsbestuurders doen we het goed in Woerden maar hoe staat het met de beleving van ouders en kinderen? Door ervaringsverhalen van ouders aan de ronde tafel kwam het besef dat er een groep kinderen is die meer nodig hebben om tot een doorlopende leerlijn te komen. 

Onderwijs en ouders werken al aan nieuwe mogelijkheden voor de overstap van basis- naar het voortgezet onderwijs. Gemeente Woerden sluit hier ook bij aan. Verder is er gesproken over de leerlingen die meer ruimte nodig hebben voor onderwijs op maat en uitvallen door het prestatiegerichte onderwijssysteem. Daarbij ervaren ouders vooral een knelpunt in het voortgezet onderwijs. 

Er is ook een groep kinderen die niet in Woerden naar school gaan maar naar het speciaal onderwijs met soms reistijden van 3 uur per dag. Dit onderwerp heeft een vervolg nodig om de knelpunten verder te bespreken en hoe we dit samen kunnen oplossen. 

We horen graag je ervaring! 

Om onderwijs en gemeente inzicht te geven is het belangrijk dat we ervaringen horen van ouders. Wat gaat er goed, wat kan beter en waar zitten echt knelpunten waardoor kinderen (langdurig) uitvallen of ziek worden? 

Je ervaringen kun je mailen naar info@uwouderplatform.nl en als je liever wil bellen mail dan even voor een afspraak. De gegevens delen wij niet met derden maar gebruiken we om succesfactoren, knelpunten en aandachtspunten goed op een rij te krijgen voor het gesprek met onderwijs en gemeenten. Wil je op de hoogte blijven dan kun je hier aanmelden voor onze nieuwsbrief.

Cijfers CBS: Minder kinderen met jeugdhulp in de regio Utrecht-West!

Geplaatst 31 okt. 2018 14:19 door Nely Sieffers   [ 31 okt. 2018 14:20 bijgewerkt ]

Nieuwe cijfers van CBS laten een daling zien van kinderen met jeugdhulp in de regio Utrecht-West. Gemeenten Woerden, De ronde venen, Stichtse Vecht en Montfoort hebben minder kinderen met jeugdhulp dan in de eerste helft van 2017. Gemeente Oudewater heeft iets meer kinderen met jeugdhulp.

CBS heeft vandaag nieuwe cijfers bekend gemaakt over het jeugdhulpgebruik in het eerste helft van 2018. Na de stijgende lijn vanaf 2015 was er eindelijk goed nieuws want het aantal jongeren met jeugdhulp is afgenomen. We hopen dat deze dalende lijn vastgehouden kan worden maar ook dat kinderen die het nodig hebben wel snel de juiste hulp krijgen.

Nieuws bericht CBS

Cijfers jeugdhulp 2018

Hoeveel jongeren hebben jeugdhulp? Klik op de naam van de gemeente voor meer cijfers.

De ronde venen: 6%

Montfoort: 7%

Oudewater: 7,9%

Stichtse Vecht: 7,6 %

Woerden: 7%


UW Infopunt: Informatie jongvolwassenen is vernieuwd!

Geplaatst 28 okt. 2018 15:04 door Nely Sieffers   [ 28 okt. 2018 15:04 bijgewerkt ]

We zijn gestart met de ontwikkeling van een nieuwe website voor UW Infopunt en het eerste deel over jongvolwassenen is online. Bij UW infopunt voorzien we ouders in informatie over verschillende thema's zoals onderwijs, jeugdhulp, zorg en jongvolwassenen. Ondertussen is onze kennis gegroeid en de website aan vernieuwing toe dus stap voor stap bouwen we een nieuwe website op. Met trots presenteren we het eerste deel over jongvolwassenen

Stichting UW Ouderplatform vindt het belangrijk om ouders goed te informeren over allerlei onderwerpen want goede informatie is belangrijk om de juiste hulp in te schakelen en de weg te vinden.
Jongvolwassenen is voor ons een belangrijk thema omdat rond de leeftijd van 18 jaar heel wat zaken wijzigen op het gebied van onderwijs, zorg, financiën. Het is ook goed om na te denken over wonen, werken en een verdere toekomst.

Naar UW Infopunt: een nieuwe site met informatie voor ouders.

Bijeenkomst in Stichtse Vecht: mijn kind is (bijna) volwassen en wat dan?

Geplaatst 29 sep. 2018 11:36 door Nely Sieffers   [ 29 sep. 2018 11:40 bijgewerkt ]

Op maandag 29 oktober zijn ouders van (bijna) jongvolwassen kinderen welkom bij onze thema-bijeenkomst in gemeente Stichtse Vecht. Het thema van deze avond is: mijn kind is (bijna) volwassen en wat dan? Een ervaringsdeskundige ouder geeft deze avond een presentatie en maakt u wegwijs in de verschillende mogelijkheden op het gebied van onderwijs, zorg, inkomen en wonen. Het tweede deel van de avond is er een interactief programma met ruimte voor ervaringen, knelpunten en oplossingen. Natuurlijk is er ook veel ruimte voor vragen want er is ruimte voor maximaal 20 deelnemers.

Mijn kind is (bijna) volwassen en wat dan?

Wordt een kind 18 jaar en volwassen dan zijn er heel wat zaken die geregeld moeten worden en dat is zeker bij kinderen die extra zorg of ondersteuning krijgen extra ingewikkeld. Zo moet er een zorgverzekering afgesloten worden, vanaf 18 jaar start de studiefinanciering, houdt jeugdhulp vaak op en moet er ook nagedacht worden over de toekomst. Is het mogelijk dan je kind zelfstandig gaat wonen? Is er psychische hulp nodig vanuit de (jong)volwassen hulp? Wat is er mogelijk voor jongvolwassenen die geen (bij)baantje hebben door een arbeidsbeperking? En de grote vraag van ouders is ook vaak: hoe gaat mijn kind dit allemaal zelf regelen, welke rol kan en mag ik nog spelen en wat is er mogelijk als mijn kind dit allemaal niet zelf kan regelen?
Er zijn heel wat regelingen en mogelijkheden maar ouders worden vaak onvoldoende geïnformeerd waardoor ze niet voor de beste opties kunnen kiezen en/of hun kind daarin kunnen helpen. Deze avond is daarom een mooie mogelijkheid om informatie op te halen en ervaringen met andere ouders uit te wisselen. Zijn er gezamenlijke knelpunten waar we tegenaan lopen dan bespreken we dat ook met o.a. de gemeente Woerden zodat er oplossingen kunnen komen. 

Programma

19.30 uur Welkom en korte kennismaking
19.40 uur Presentatie: wegwijs in het landschap van zorg en regelingen voor jongvolwassenen
20.10 uur Ruimte voor vragen
20.20 uur Korte pauze
20.30 uur Interactief programma om ervaringen uit te wisselen en knelpunten en oplossingen in kaart te brengen
21.20 uur Afsluiting
21.30 uur Naar huis

Algemene informatie

Wanneer: Maandag 29 oktober van 19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
Waar: Zalencentrum van De Ark, Duivenkamp 844, Maarssenbroek
Kosten: de bijeenkomst is gratis
Wie: deze bijeenkomst is speciaal voor ouders uit gemeente Stichtse Vecht en eventueel betrokken hulpverleners en/of cliëntondersteuners.
Deze bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Stichtse Vecht.

Bent u op 29 oktober verhinderd dan kunt u een vergelijkbare bijeenkomst bezoeken op 1 november in Woerden.

Aanmelden 

Wij zien graag uw aanmelding tegemoet zodat wij rekening kunnen houden met uw komst. Er is ruimte voor maximaal 20 deelnemers. U kunt elk moment ook weer afmelden mocht u toch verhinderd zijn. Heeft u nog vragen dan kunt u mailen naar Afke Jong via afke@uwouderplatform.nl 

Bijeenkomst in Woerden: mijn kind is (bijna)volwassen en wat dan?

Geplaatst 29 sep. 2018 08:18 door Nely Sieffers   [ 29 sep. 2018 12:41 bijgewerkt ]

Op donderdag 1 november zijn ouders van (bijna) volwassen kinderen welkom bij onze thema-bijeenkomst in Woerden. Het thema van deze avond is: mijn kind is (bijna) volwassen en wat dan? Nely Sieffers, ouder van twee jongvolwassen kinderen met autisme geeft deze avond een presentatie en maakt u wegwijs in de verschillende mogelijkheden en aandachtspunten. Het tweede deel van de avond is er een interactief programma met ruimte voor ervaringen, knelpunten en oplossingen. Natuurlijk is er ook veel ruimte voor vragen want er is ruimte voor maximaal 20 deelnemers.

Mijn kind is (bijna) volwassen en wat dan?

Wordt een kind 18 jaar en volwassen dan zijn er heel wat zaken die geregeld moeten worden en dat is zeker bij kinderen die extra zorg of ondersteuning krijgen extra ingewikkeld. Zo moet er een zorgverzekering afgesloten worden, vanaf 18 jaar start de studiefinanciering, houdt jeugdhulp vaak op en moet er ook nagedacht worden over de toekomst. Is het mogelijk dan je kind zelfstandig gaat wonen? Is er psychische hulp nodig vanuit de (jong)volwassen hulp? Wat is er mogelijk voor jongvolwassenen die geen (bij)baantje hebben door een arbeidsbeperking? En de grote vraag van ouders is ook vaak: hoe gaat mijn kind dit allemaal zelf regelen, welke rol kan en mag ik nog spelen en wat is er mogelijk als mijn kind dit allemaal niet zelf kan regelen?
Er zijn heel wat regelingen en mogelijkheden maar ouders worden vaak onvoldoende geïnformeerd waardoor ze niet voor de beste opties kunnen kiezen en/of hun kind daarin kunnen helpen. Deze avond is daarom een mooie mogelijkheid om informatie op te halen en ervaringen met andere ouders uit te wisselen. Zijn er gezamenlijke knelpunten waar we tegenaan lopen dan bespreken we dat ook met o.a. de gemeente Woerden zodat er oplossingen kunnen komen. 

Programma

19.30 uur Welkom en korte kennismaking
19.40 uur Presentatie: wegwijs in het landschap van zorg en regelingen voor jongvolwassenen
20.10 uur Ruimte voor vragen
20.20 uur Korte pauze
20.30 uur Interactief programma om ervaringen uit te wisselen en knelpunten en oplossingen in kaart te brengen
21.20 uur Afsluiting
21.30 uur Naar huis

Algemene informatie

Wanneer: Donderdag 1 november 2018 van 19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
Waar: De Plint, aan de Jozef Israëlslaan 20A in Woerden. De Plint ligt aan de rotonde bij winkelcentrum Tournoysveld waar de Jozef Israelslaan en de Rembrandtlaan op uit komen.
Kosten: de bijeenkomst is gratis
Wie: deze bijeenkomst is speciaal voor ouders uit gemeente Woerden en eventueel betrokken hulpverleners en/of cliëntondersteuners.
Deze bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Woerden.

Bent u op 1 november verhinderd dan kunt u een vergelijkbare bijeenkomst bezoeken op 29 oktober in Maarssen


Aanmelden

Wij zien graag uw aanmelding tegemoet zodat wij rekening kunnen houden met uw komst. U kunt elk moment afmelden mocht u verhinderd zijn. Heeft u nog vragen dan kunt u mailen naar nely@uwouderplatform.nl 
Is je kind vaak druk of afgeleid? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Geplaatst 17 sep. 2018 05:16 door Webmaster UW Ouderplatform   [ 17 sep. 2018 05:19 bijgewerkt ]


Voor de Academische Werkplaats voor ADHD en Druk Gedrag zoeken we kinderen en jongeren met druk en ongeconcentreerd gedrag (met én zonder diagnose), en ouders van deze kinderen (eventueel zelf met ADHD), die graag willen meedenken over vragen rondom druk gedrag en ADHD. Bijvoorbeeld: 
  • Hoe is het voor jou om druk of afgeleid te zijn? Welk verhaal wil jij vertellen? 
  • Welke vragen heb jij hierover? Zoals: Hoe ontstaat druk gedrag en wat kun je eraan doen? 
  • Hoe ervaar jij de zorg voor mensen met druk gedrag of ADHD en wat kan er beter? 

Doel 

Door de kennis en ervaringen van ervaringsdeskundigen te bundelen met die van professionals, hopen we de zorg omtrent druk gedrag en ADHD te verbeteren. 

Wie? 

Om zoveel mogelijk verschillende meningen over druk en ongeconcentreerd gedrag te verzamelen, zoeken we mensen van verschillende culturele achtergronden en verschillende leeftijden: 
Basisschoolkinderen (vanaf 8 tot en met 12 jaar) en middelbare scholieren 
Ouders van kinderen met druk of ongeconcentreerd gedrag 

Hoe? 

Met andere leeftijdsgenoten kom je samen om ervaringen en meningen uit te wisselen. Bij ouders doen we dit via gesprekken. Kinderen en jongeren kunnen via foto’s en/of vlogs hun ervaringen inbrengen, na een vlogcursus/fotografiewandeling. Andere leuke ideeën zijn ook welkom! De resultaten van de gesprekken, fotoreportages en vlogs vormen, samen met de kennis van professionals, de input voor een website over druk gedrag en ADHD en over wat de beste zorg is hiervoor. 

Wat bieden we je? 

  • Een mooie kans om met ervaringsdeskundigen in contact te komen en ervaringen te delen. 
  • Leuke activiteiten, zoals een fotografiewandeling (voor kinderen van 8-12 jaar) of vlogcursus (voor middelbare scholieren). 
  • Reiskostenvergoeding en, afhankelijk van de exacte werkzaamheden, een extra vergoeding. 

Waar en wanneer? 

De eerste bijeenkomst is zaterdag 6 oktober van 11:00 – 14:00 uur (incl. lunch), bij het HNK (Arthur van Schendelstraat 650, Utrecht). 

Vragen? 

Neem contact op met Betty via adhdendrukgedrag@accare.nl of 06-86876612. Meer informatie over onze werkplaats vind je op www.adhdendrukgedrag.nl

Psychologen: “Geef jeugd met GGZ-problematiek ook toegang tot de Langdurige zorg”

Geplaatst 24 jul. 2018 01:58 door Webmaster UW Ouderplatform   [ 24 jul. 2018 02:03 bijgewerkt ]

 Oproep aan ouders: Wat is uw mening? 

GGZ-cliënten moeten in 2021 toegang krijgen tot de Langdurige zorg. Dat schreef staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van VWS onlangs in een brief aan de Tweede Kamer. Blokhuis is bezig met een wetsvoorstel om dit mogelijk te maken. Kinderen tot 18 jaar wil hij echter uitsluiten. Deze zorg blijft onder de Jeugdwet vallen totdat kinderen meerderjarig zijn, schrijft Blokhuis. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) is het hier niet mee eens en roept haar leden en ouders dan ook op om aan te geven tot welke problemen dit leidt.

Invloed uitoefenen op wetsvoorstel WLz-GGZ?

Het wetsvoorstel is nog niet definitief. Daarom kunnen het NIP en haar leden en ook ouders hierop nog invloed uitoefenen. Het NIP is daarom op zoek naar voorbeelden:
  • Waarom moet een kind (jonger dan 18 jaar) wèl een Wlz-indicatie kunnen krijgen als er sprake is van psychische problematiek – al dan niet samen met een andere beperking – waardoor permanent toezicht of 24 uur per dag zorg nabij noodzakelijk is?
  • Welke problemen lost toegang tot de Wlz op?
  • Tegen welke knelpunten lopen ouders en hun kinderen aan als het wetsvoorstel ongewijzigd wordt aangenomen en de zorg onder de Jeugdwet blijft vallen?
U kunt uw reactie mailen naar: info@psynip.nl onder vermelding van: Wlz ook toegankelijk voor jeugd-GGZ. Uiteraard gaan wij hier uiterst vertrouwelijk mee om.

Internetconsultatie

In het najaar van 2018 zal het conceptwetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd worden voor advies. Wilt u op het wetsvoorstel reageren? Dat kan tot uiterlijk 3 augustus via de internetconsultatie. U vindt hier ook het wetsvoorstel.

Standpunt NIP: passende zorg moet leidend zijn

In 2015 pleitte (Advies over toegang tot de Wlz voor mensen met een psychische stoornis) het NIP er al voor om kinderen specifiek te benoemen in het Afwegingskader voor toegang tot de Wlz. Dit resulteerde in een specifieke paragraaf ‘Toepasbaarheid voor kinderen’ in het Afwegingskader. Dit is nu uit het wetsvoorstel verdwenen. Het NIP blijft van mening: leeftijd is niet van belang, het gaat erom dat er passende zorg wordt geboden. De Langdurige zorg moet ook toegankelijk zijn voor kinderen.


Leeftijdsgrens pleegzorg van 18 naar 21 jaar

Geplaatst 22 jul. 2018 04:39 door Nely Sieffers   [ 22 jul. 2018 04:40 bijgewerkt ]

https://www.nji.nl/nl/Download-NJi/Publicatie-NJi/Pleegzorg-na-18-jaar.pdf
Jongeren kunnen vanaf 1 juli 2018 standaard tot 21 jaar in hun pleeggezin blijven. Dit is een nieuwe afspraak tussen het Rijk, vereniging van Nederlandse gemeenten en Jeugdzorg Nederland. Volgens de jeugdwet stopt pleegzorg als een kind 18 jaar wordt en kan daarna een verlenging afgegeven worden tot 23 jaar vanuit de verlengde jeugdhulp. In de praktijk merken we dat dit lastig werkt en zijn we dus blij met deze automatische verlenging tot 21 jaar en daarbij nog de optie tot 23 jaar, indien nodig.

Jongeren in Nederland blijven gemiddeld tot 24 jaar thuis wonen wat ruimte geeft voor het afmaken van de studie en ontwikkeling om zelfstandig in het leven te staan. Van pleegkinderen kun je niet verwachten dat ze dan op 18 jaar al zelfstandig kunnen gaan wonen of te maken krijgen met allerlei bureaucratie voor verlengde jeugdhulp of hulp vanuit de wmo. Daarom zagen we ook regelmatig jongeren tussen wal en schip vallen door schooluitval, werkeloosheid, schulden en verhoogd risico op dakloosheid. De nieuwe afspraken zorgen ervoor dat pleegzorg automatisch doorloopt tot 21 jaar, tenzij de jongere dat niet wil. Vanaf 18 jaar stoppen wel de kinderbeschermingsmaatregelen en daarom ook de keuze voor de jongere of hij/zij niet langer in een pleeggezin wil blijven.

Veranderingen voor gemeenten

Deze wijziging zorgt ervoor dat gemeenten hierop in moeten spelen door goede afspraken te maken bij de inkoop van pleegzorg, informatie voor (pleeg)ouders en pleegkinderen op de website en aanpassen van aanvraagprocedures en beleid. De factsheet 'Pleegzorg na 18 jaar. Hoe doet u dat in uw gemeente?' van het Nederlands Jeugdinstituut en de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen bevat achtergrondinformatie en tips die gemeenten helpen de verlenging in praktijk te brengen.

Voltijds HB-onderwijs is gratis en noodzakelijk

Geplaatst 19 jul. 2018 06:59 door Nely Sieffers   [ 19 jul. 2018 07:07 bijgewerkt ]

Veelgestelde vragen bij ons infopunt

Voor (hoog)begaafde (HB) kinderen is het belangrijk dat er een dekkend en gratis onderwijsaanbod is. Naast de speciale groepen in de basisscholen zijn er ook mogelijkheden nodig voor voltijds HB-onderwijs. De Andersenschool in Woerden heeft vier speciale klassen met voltijds HB-onderwijs en heeft hierin een belangrijke rol. Van ouders horen we positieve ervaringen van kinderen die door voltijds HB-onderwijs weer opbloeien na vaak een lastige periode in de basisschool met of zonder plusgroepen. Hierdoor laat de Andersenschool ook zien dat ze een toegevoegde waarde hebben om het dekkend aanbod passend onderwijs te realiseren. 

HB-onderwijs is ook passend onderwijs

In de Tweede Kamer zijn vragen gesteld aan minister Slob over de ouderbijdrage en HB-onderwijs met antwoorden die een duidelijk inzicht geven. Onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen valt binnen het kader van passend onderwijs. Passend onderwijs stelt de onderwijsbehoefte van leerlingen centraal en vormt het vertrekpunt voor wat leerlingen nodig hebben op school om hun talenten te ontplooien. De samenwerkingsverbanden passend onderwijs zijn verantwoordelijk voor een dekkend onderwijsaanbod in hun regio. Het onderwijs voor (hoog)begaafde leerlingen moet, net als voor alle andere leerlingen, vrij toegankelijk en kosteloos zijn. Indien voorzieningen nodig zijn om in de ondersteuningsbehoefte van een leerling te voorzien, dan dient de eigen school of het samenwerkingsverband dit te regelen. De toelating hiertoe mag niet afhankelijk worden gesteld van een financiële bijdrage van de ouders. 

HB-onderwijs is gratis en noodzakelijk

Verplichte ouderbijdrage mogen dus niet gevraagd worden voor speciale HB-klassen of plusgroepen. De Raad van State heeft hier ook een uitspraak over gedaan nadat de minister een school gekort heeft in de financiering omdat leerlingen die geen financiële bijdrage betaalde uitgesloten werden van speciale HB groepen. Bij de Andersenschool in Woerden werden tot afgelopen schooljaar ook 'verplichte' ouderbijdrage geïnd om mee te kunnen doen in de HB-klassen. Dit is dus niet toegestaan en het is de verantwoordelijkheid van het schoolbestuur en het samenwerkingsverband om een oplossing te zoeken voor de financiering. Voltijds HB-onderwijs is noodzakelijk voor een dekkend onderwijsaanbod en voorkomt dat kinderen vastlopen en/of thuiszitter worden. 

Onze acties

UW Ouderplatform is van mening dat voltijds HB-onderwijs noodzakelijk is voor een dekkend onderwijsaanbod in de regio Utrecht-West en dat alleen de extra plusgroepjes onvoldoende zijn. De Andersenschool heeft tot nu ook bewezen dat ze vastgelopen leerlingen goed kunnen opvangen en ook weer tot bloei komen. Daarom vinden we het belangrijk dat deze mogelijkheid blijft bestaan en gratis is. De druk van een verplichte ouderbijdrage kun je niet bij ouders neerleggen want zij zitten in een afhankelijkheidspositie. Bij diverse partijen hebben we dit knelpunt op de agenda geplaatst. Er is een toezegging vanuit het samenwerkingsverband Passenderwijs dat HB-onderwijs nog een keer bestuurlijk besproken wordt. Na de vakantie hopen we meer te horen.

Heeft u vragen na aanleiding van dit bericht of andere vragen dan kunt u mailen naar info@uwouderplatform.nl


1-10 of 29