Actueel‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2018‎ > ‎

Kinderen wachten langer op psychische hulp

Geplaatst 6 apr. 2018 12:19 door Nely Sieffers   [ 11 apr. 2018 10:50 bijgewerkt ]

Kinderen wachten langer op specialistisch geestelijke gezondheidszorg dan in 2017. Dit wordt duidelijk in het onderzoek dat we begin april hebben uitgevoerd. Hierdoor lopen kinderen een groter risico op stagnatie van hun ontwikkeling en ontstaan toenemende problemen. Om meer inzicht te krijgen in de ervaringen met wachtlijsten kunnen ouders en andere betrokkenen  melden via een nieuwe meldactie.

Het onderzoek bestaat uit een inventarisatie van het gemiddelde aantal weken wachttijd via de websites van zorginstellingen. Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor voldoende zorg voor kinderen met psychische problemen. Gemeenten Woerden, Oudewater, Montfoort, De ronde venen en Stichtse Vecht hebben gezamenlijk deze zorg ingekocht. 

Kinderen met psychische klachten die gemiddeld drie tot zes maanden moeten wachten tot de juiste zorg start is onverantwoord. Bij ons zijn ervaringen bekend van kinderen met een eenvoudige zorgvraag die na aanmelding lang hebben gewacht tot de juiste zorg kon starten. Problemen zijn hierdoor flink toegenomen met langdurige ziekteverzuim, geen mogelijkheden voor schoolbezoek en/of niet meer thuis kunnen wonen als gevolg. Het is een trieste zaak dat kinderen zwaardere psychische klachten krijgen omdat ze te lang wachten op zorg. Dit geeft ook voor andere gezinsleden extra spanningen en regeldruk. 

Afgelopen jaren zijn de problemen en gevolgen van lange wachtlijsten regelmatig besproken met de gemeenten in de regio. Tot nu is er nog geen oplossing en zijn het vooral zorgaanbieders en gemeenten die naar elkaar wijzen. Heel wat verschillende oorzaken komen dan langs. Huisartsen verwijzen niet goed door, veel vacatures die niet ingevuld kunnen worden, onvoldoende geld van de gemeente en veel bureaucratie. Het is onverantwoord dat gemeenten en zorgaanbieders niet tot een oplossing komen. Dit heeft niet alleen gevolgen voor kind en ouders maar ook negatieve gevolgen voor het budget van de gemeenten. Toename van zorgvraag betekent vaak ook langere en duurdere zorg.

Meldactie wachtlijsten

We zijn een meldactie gestart waar ouders en andere betrokkenen hun ervaringen met wachtlijsten kunnen melden. In deze meldactie kan de duur van wachtlijsten en de gevolgen voor het kind worden gemeld. Positieve en negatieve ervaringen zijn belangrijk om inzicht te krijgen in de vaak verborgen problemen. Met de uitslagen wordt opnieuw het gesprek met gemeenten en zorgaanbieders opgezocht zodat er echt een oplossing komt. Heeft u vragen over wachtlijsten en wat u kunt doen dan kunt u mailen met ons infopunt: info@uwouderplatform.nl.


U kunt hier uw ervaringen melden!


Uitkomsten onderzoek wachtlijsten