Actueel‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2018‎ > ‎

Psychologen: “Geef jeugd met GGZ-problematiek ook toegang tot de Langdurige zorg”

Geplaatst 24 jul. 2018 01:58 door Webmaster UW Ouderplatform   [ 24 jul. 2018 02:03 bijgewerkt ]

 Oproep aan ouders: Wat is uw mening? 

GGZ-cliënten moeten in 2021 toegang krijgen tot de Langdurige zorg. Dat schreef staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van VWS onlangs in een brief aan de Tweede Kamer. Blokhuis is bezig met een wetsvoorstel om dit mogelijk te maken. Kinderen tot 18 jaar wil hij echter uitsluiten. Deze zorg blijft onder de Jeugdwet vallen totdat kinderen meerderjarig zijn, schrijft Blokhuis. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) is het hier niet mee eens en roept haar leden en ouders dan ook op om aan te geven tot welke problemen dit leidt.

Invloed uitoefenen op wetsvoorstel WLz-GGZ?

Het wetsvoorstel is nog niet definitief. Daarom kunnen het NIP en haar leden en ook ouders hierop nog invloed uitoefenen. Het NIP is daarom op zoek naar voorbeelden:
  • Waarom moet een kind (jonger dan 18 jaar) wèl een Wlz-indicatie kunnen krijgen als er sprake is van psychische problematiek – al dan niet samen met een andere beperking – waardoor permanent toezicht of 24 uur per dag zorg nabij noodzakelijk is?
  • Welke problemen lost toegang tot de Wlz op?
  • Tegen welke knelpunten lopen ouders en hun kinderen aan als het wetsvoorstel ongewijzigd wordt aangenomen en de zorg onder de Jeugdwet blijft vallen?
U kunt uw reactie mailen naar: info@psynip.nl onder vermelding van: Wlz ook toegankelijk voor jeugd-GGZ. Uiteraard gaan wij hier uiterst vertrouwelijk mee om.

Internetconsultatie

In het najaar van 2018 zal het conceptwetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd worden voor advies. Wilt u op het wetsvoorstel reageren? Dat kan tot uiterlijk 3 augustus via de internetconsultatie. U vindt hier ook het wetsvoorstel.

Standpunt NIP: passende zorg moet leidend zijn

In 2015 pleitte (Advies over toegang tot de Wlz voor mensen met een psychische stoornis) het NIP er al voor om kinderen specifiek te benoemen in het Afwegingskader voor toegang tot de Wlz. Dit resulteerde in een specifieke paragraaf ‘Toepasbaarheid voor kinderen’ in het Afwegingskader. Dit is nu uit het wetsvoorstel verdwenen. Het NIP blijft van mening: leeftijd is niet van belang, het gaat erom dat er passende zorg wordt geboden. De Langdurige zorg moet ook toegankelijk zijn voor kinderen.