Jongvolwassenen

Vervolg onderwijs vanaf 16 jaar - Werk en inkomen - Financiën - Zorg 18+ - Wonen - Zeggenschap

Bijna volwassen en wat dan?

Wordt een kind volwassen dan zijn er een aantal belangrijke zaken om over na te denken en te regelen. Voor ouders betekent het vaak een stukje loslaten of toch niet maar hoe regel je dat? Vanaf 18 jaar worden jongeren verantwoordelijk voor hun eigen zaken, kinderbijslag en kindertoeslag is voor ouders verleden tijd.

Ouders hebben veel vragen over deze leeftijdsfase en behoefte aan goede informatie. Op deze pagina's brengen wij de verschillende regelingen en aandachtspunten in kaart. Het is afhankelijk van de persoonlijke situatie wat er mogelijk is.

6 thema's verder uitgewerkt

Het thema jongvolwassenen is uitgewerkt in zes onderdelen:

Heb je aanvullende informatie dan kun je dit mailen naar infopunt@uwouderplatform.nl

Top 3 om te regelen voordat je kind 18 is

1. DigiD aanvragen

Met een persoonlijke DigiD log je in op websites van de overheid. Je kunt een DigiD gebruiken voor de aanvraag van studiefinanciering, beheer PGB bij de sociale verzekeringsbank, aanvraag zorgtoeslag, etc.

2. Zorgverzekering kiezen

Elke jongere die 18 wordt is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Dit is elke maand een flinke kostenpost en het is belangrijk om een goede afweging te maken voor het pakket en de eigen risico.

3. Zorgtoeslag aanvragen

Als jongeren onvoldoende bijverdienen dan hebben ze recht op een zorgtoeslag. Dit is een toeslag ter compensatie van de kosten voor de zorgverzekering. Deze toeslag kunnen ouders of de jongere aanvragen bij de belastingdienst.

Handige links en downloads

Stichting Hoezo Anders: Voor jongeren met een beperking of chronische ziekte die hun dromen willen realiseren.

Hoezo18.nl: handige website voor jongeren.

Kwikstart.nl: handige app en website voor jongeren over allerlei thema's.

Een toekomstplan

Bereiken kinderen bijna de volwassen leeftijd van 18 jaar dan is het goed om samen na te denken over de toekomst. Wordt er gebruik gemaakt van zorg, jeugdhulp of jeugdbescherming dan is het goed om te kijken welke mogelijkheden er zijn vanaf 18 jaar. Soms is er een mogelijkheid om hulpverlening te continueren maar vaak is er een overstap nodig naar iets anders.

Het is handig om met elkaar een plan te maken met zaken die geregeld moeten worden. In het plan kunnen ook doelen opgenomen worden waar naar toe gewerkt wordt. Daarbij kunnen de zes thema's met de mogelijkheden die daarin zijn helpen om de juiste zorg, ondersteuning, werk en woonsituatie te creëren.

Gemeenten zijn nog veel aan het nadenken over hoe ze dit goed moeten oppakken dus het is handig als ouders, hulpverleners en de jongeren zelf initiatief nemen. Daarom hebben we tools ontwikkeld die je kunt gebruiken.

Handige tools

We hebben twee tools gemaakt om het gesprek over de toekomst te stimuleren en te kijken welke mogelijkheden er zijn. De tools zijn een eerste product dus geef gerust feedback zodat we het verder kunnen aanpassen.

Tool 1 Toekomstplan, een open gesprek

Praten over de toekomst begint met open onderwerpen om in kaart te brengen wat je kind wil doen en welke hulpvragen daarbij aanwezig zijn. Over deze onderwerpen kun je meer informatie op deze site vinden.

Tool 2 Checklist jongvolwassenen

Is het duidelijk waar de hulpvragen liggen dan kun je verder met de checklist om te kijken welke mogelijkheden er zijn. Op deze website kun je veel informatie vinden over deze onderwerpen.

Checklist zorglandschap jongvolwassenen