Vervolg onderwijs

MBO, HBO en Universiteit

Intro vervolg studie

Om een goede vervolg studie te kiezen en de juiste financiering te regelen is het belangrijk om op tijd te beginnen en met de volgende punten rekening te houden:

  • Bezoek open dagen van opleidingen naar keuze.

  • Oriënteer ook online wat de mogelijkheden zijn binnen opleidingen.

  • Bespreek de ondersteuningsvraag en de mogelijkheden goed zodat op tijd aanpassingen gerealiseerd kunnen worden.

  • Er is geen speciaal onderwijs binnen deze opleidingen maar wel extra ondersteuning binnen de diverse opleidingen.

Handige links

Start studeren een handig overzicht van websites en het laatste nieuws over bijvoorbeeld de veranderingen in de studiefinanciering en de toelatingseisen.

Studeermeteenplan.nl handige website over studeren op mbo, hbo en universiteit met nieuws, informatie en mijn studieplan.

Financieel slim studeren met een beperking (pdf)

YouTube kanaal van Handicap + Studie met allerlei filmpjes over studeren.

Vormen van vervolg onderwijs

Middelbaar Beroeps Onderwijs (MBO)

Op het mbo gelden andere regels dan op de middelbare school. Hoe zit het mbo in elkaar? Hoe kies je een opleiding met je kind? Wat zijn de kosten? En wat gebeurt er als uw kind wat extra hulp nodig heeft? Antwoorden op deze vragen kun je vinden bij Ouders & Onderwijs. Er is geen speciaal onderwijs beschikbaar maar er zijn bijvoorbeeld wel mogelijkheden om aanpassingen te realiseren.

Examenblad 2018/2019 met regels voor aangepaste examinering bij deelnemers met een beperking in het MBO.

Handige links MBO

MBOtoegankelijk, alle informatie op 1 plek voor mbo-studenten met een ondersteuningsvraag

Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) helpt studenten met vragen en klachten over hun onderwijs.

Klachtenbehandeling in het MBO

MBO stad: leuke site die helpt bij het kiezen van een studierichting binnen het MBO.

HBO en Universiteit

Studeren met een functiebeperking in het Hoger beroeps onderwijs en aan de Universiteit is mogelijk. Elke opleiding heeft eigen ondersteuningsmogelijkheden ingericht waarover je informatie kunt vinden op de website van de opleiding. Er is geen speciaal onderwijs beschikbaar maar er zijn bijvoorbeeld wel mogelijkheden om in duaal of in deeltijd te studeren en andere aanpassingen te realiseren.

Handige links HBO en universiteit

Expertisecentrum handicap + studie ondersteunt hogescholen en universiteiten bij het toegankelijk maken van onderwijs voor studenten met een extra ondersteuningsvraag. Op deze website kun je veel informatie vinden.

Voorzieningen, studiefinanciering en studietoeslag

Voorzieningen onderwijs

Heeft je kind hulp of hulpmiddelen nodig bij het volgen van onderwijs? Bijvoorbeeld hulp van een schrijf- en gebarentolk, orthopedische werkschoenen, vervoer of een aangepaste auto. Dan kun je hiervoor bij het UWV een vergoeding aanvragen of gebruikmaken van een regeling van het UWV.

  • Schrijf en gebarentolk

  • Meeneembare hulpmiddelen

  • Vervoer

Naar de website van het UWV

Studiefinanciering

Drie maanden voordat het kind 18 wordt kun je de studiefinanciering en reisproduct aanvragen. Het is afhankelijk van de opleiding voor welke studiefinanciering een student in aanmerking komt.

Meer info...

Individuele studietoeslag

De individuele studietoeslag is voor studenten die niet in staat zijn om het minimumloon te verdienen wegens een arbeidsbeperking. De studietoeslag is een extraatje voor deze jongeren omdat ze beperkt of niet kunnen bijverdienen naast hun studie.

Meer info..