Ouders


8 tips voor een goed gesprek met...

Tijdens de opvoeding van je kind(eren) heb je gesprekken met allerlei partijen zoals school, het consultatiebureau, sportverenigingen en er kunnen ook diverse zorgpartijen betrokken zijn. Hoe kun je goed samenwerken en problemen snel oplossen? Signaleer je problemen dan is het belangrijk om dit vroeg bespreekbaar te maken. Nog even de kat uit de boom kijken, draagt niet bij aan een snelle oplossing. Al te vaak krijgt het daardoor de tijd om door te woekeren, waardoor de negatieve effecten alleen maar groter worden.

Tip 1

Spreek de juiste persoon aan, de persoon dat het meest direct betrokken is of een rol kan hebben in de oplossing. Kom je er niet uit met de directe betrokkene dan kun je ook vragen naar een manager, collega met passende expertise en/of iemand meenemen die je steunt.

Tip 2

Wacht niet te lang om signalen te bespreken. Hoe eerder je aan de bel trekt bij problemen, hoe eerder er nagedacht wordt over een oplossing. Bedenk ook dat er problemen zijn die normaal zijn bij de opvoeding en waar geen grote (zorg)oplossingen voor nodig zijn.

Tip 3

Maak snel een afspraak. Doe dat niet al te formeel; schiet degenen met wie je wilt praten bijvoorbeeld even aan om een afspraak te maken. Merk je dat het niet lukt via de meer informele weg dan is het goed om een afspraak te plannen via de mail.

Tip 4

Geef duidelijk aan wat het probleem is maar ook wat er wel goed gaat. Beperk je tot hoofdzaken, vermijd details. Kijk ook goed waar de persoon wel over gaat en wat niet want dat helpt ook om te focussen in een gesprek.

Tip 5

Voorkom machtsongelijkheid. Bv. de leraar met wie je praat is een deskundige op onderwijsgebied. Als ouder ben je een deskundige op het gebied van het opvoeden van je kinderen. Zo moet je die gelijkwaardigheid beleven en van daaruit het gesprek ingaan.

Tip 6

Bedenk mogelijke oplossingen. Het probleem stellen is één; een oplossing aandragen waarbij je ook kijkt wat je zelf kunt bijdragen is twee. Voorstellen voor oplossingen kunnen het gesprek in de goede richting duwen. Vraag als oplossing geen onmogelijke dingen.

Tip 7

Maak, als u er samen niet uitkomt, gebruik van een extra of onafhankelijk persoon. Soms kunnen de emoties tijdens het gesprek hoog oplopen. Dan kan het verstandig zijn om samen af te spreken een neutraal, onafhankelijk persoon aanwezig te laten zijn bij het gesprek.

Tip 8

Hou bij wat is afgesproken. Een kort verslag van elk gesprek dat door beide partijen voor gezien getekend wordt, is wel zo handig. Vooral als een van beide zich naderhand iets niet meer kan herinneren.

Veel gestelde vragen

Wie kan mij met mij meedenken en/of ondersteunen bij gesprekken met instanties?

Hulp, zorg en ondersteuning is in Nederland ingewikkeld georganiseerd want er zijn veel partijen die iets kunnen doen en waar moet je dan zijn? Om te voorkomen dat je allerlei organisaties moet afbellen is het prettig om eerst je hulpvraag duidelijk te krijgen zodat je direct bij de juiste organisatie kunt aankloppen. Een cliëntondersteuner kan hierbij helpen.

Waar kan ik informatie vinden over opvoeden?

Op zoek naar opvoedadviezen waarop je kunt vertrouwen? Dan zit je goed bij opvoeden.nl! Opvoeden.nl biedt je informatie aan die gemaakt is door deskundigen. We zorgen dat alle teksten steeds door hen gecontroleerd worden. Ook vind je hier waar jij in jouw buurt terecht kan met opvoedvragen.

Naar opvoeden.nl

Waar kan ik informatie vinden over allerlei onderwijs vragen?

Ouders & Onderwijs is er voor alle ouders met schoolgaande kinderen. Het informatiepunt biedt informatie aan ouders over onderwijs en de school van hun kind. Vind het antwoord in de artikelen op de website of neem voor meer informatie en persoonlijk advies contact op via 088-6050101 of mail naar vraag@oudersonderwijs.nl. Ouders & Onderwijs doet meer voor ouders in het onderwijs!

Website Ouders & Onderwijs