Over ons

Ouders samen sterker

Wij zijn een platform van en voor ouders van kinderen met een ondersteuningsvraag of zorg. Dit kan gaan om lichte hulpvragen zoals faalangst, kinderen met een handicap, psychische problemen en/of vraagstukken op het gebied van opvoeding en/of veiligheid. Daarbij zijn wij wat minder van de specifieke informatie over diagnoses maar zetten ons vooral in op de gemeenschappelijke onderwerpen zoals: onderwijs, leerlingenvervoer, jeugdhulp, jeugdbescherming, volwassen worden etc.

Regionaal

Stichting UW Ouderplatform is een regionaal platform van en voor ouders in de regio Utrecht-West. Deze regio bestaat uit de gemeenten: De ronde venen, Montfoort, Oudewater, Stichtse Vecht en Woerden. Er is voor deze regio gekozen omdat gemeenten en onderwijs ook in deze regio samenwerken.

Waarom?

Het zorglandschap voor gezinnen is complex en het is vaak lastig om de juiste hulp te vinden. Daarbij komt dat er steeds meer taken lokaal en regionaal worden uitgevoerd met eigen routes en regels. Daarom brengen wij informatie bij elkaar om inzicht te geven in alle mogelijkheden die er zijn. Deze informatie is belangrijk om als ouder de eigen regie vorm te geven en op het juiste moment de juiste stappen te ondernemen.

Door onze contacten met ouders horen we veel ervaringen waardoor we inzicht hebben of lokaal beleid ook werkt. Het is voor ouders vaak lastig om individueel te klagen en daarom bundelen we ervaringen van ouders en maken knelpunten bespreekbaar en dragen oplossingen aan. We hebben een brede ervaringskennis opgebouwd en dat is ook belangrijke kennis om te benutten bij de beleidsontwikkeling. Zo kunnen we met elkaar ervoor zorgen dat het beleid steeds beter gaat passen bij gezinnen en elk kind de ruimte krijgt om te ontwikkelen en mee te doen in de samenleving.

Wat doen wij?

UW Infopunt

Op zoek naar informatie over opvoeden, onderwijs, jeugdhulp, zorg en ondersteuning voor jongvolwassenen? Bij UW Infopunt kun je informatie vinden over de mogelijkheden die er zijn voor ondersteuning van je kind en/of gezin.

Naar UW Infopunt...

Activiteiten

We geven workshops over diverse onderwerpen voor ouders en professionals en organiseren diverse campagnes om de positie van gezinnen met een ondersteuningsvraag te versterken. Daarbij werken we graag samen met ouders en andere organisaties.

Lees verder...

Belangenbehartiging

Wij denken mee bij de lokale en regionale beleidsontwikkeling op het gebied van jeugd, gezin en onderwijs. Dit doen we vanuit ervaringskennis waarbij het gezinsperspectief centraal staat en de ervaringen van ouders belangrijk zijn.

Lees verder...

Samenwerking

In de regio

Het gezinsperspectief is een belangrijke component voor het ontwikkelen van goed beleid op het gebied van onderwijs, zorg en inkomen. Daarom werken we nauw samen met de gemeenten in de regio Utrecht-West: De ronde venen, Montfoort, Oudewater, Stichtse Vecht en Woerden. Er is ook regelmatig overleg met de samenwerkingsverbanden RUW en Passenderwijs. We hebben korte lijnen met diverse lokale en regionale organisaties zodat we snel kunnen helpen als ouders ergens vastlopen.

Landelijk

Stichting UW Ouderplatform vindt het belangrijk om samen te werken met landelijke cliëntenorganisaties zoals Iederin, Landelijk platform GGZ, LOC zeggenschap in zorg en Zorgbelang Nederland. Ouders & Onderwijs is voor ons een belangrijke partner op het gebied van onderwijsinformatie en de telefoonlijn waar ouders advies kunnen krijgen. Verder is er ook een goed contact met het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport (VWS) en de vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).